Az ezermester legjobb barátai – a szerszámok megóvása

Így óvd meg a szerszámokat az idő rozsdás vasfogától! A szerszámok egyszerű, házi módszerekkel való karbantartása évekkel meghosszabbíthatja az élettartamukat. Sőt, azt is megmutatjuk, mivel teheted igazán kényelmessé a használatukat.

Szerszámok korrózióvédelme – zéró rozsda még a fészerben is!

A rozsda kialakulásának megelőzése egyáltalán nem bonyolult, jó eséllyel eleve van a háztartásodban valami, ami tökéletesen megfelel erre a feladatra.

Néhány bevált ötlet:

Hajkondicionáló, avagy balzsam

Ha hosszú hajú nő is van a háztartásban, szinte biztos, hogy többféle hajbalzsam is pihen a fürdőszobában. Egy nem annyira jól bevált flakon tartalmát beáldozva megóvhatod a szerszámokat a rozsdától. Egyszerűen csak dörzsöld be a szerszámok felületét némi hajkondicionálóval.

Kréta

Ha a szerszámok felületét már kezelted, még egy módszer van, amivel fokozhatod a védelmet, akár kültéren vagy a fészerben, faházban, kamrában is: tegyél a szerszámok közé pár darab krétát. A kréta meg fogja kötni a nedvességet és a párát, ezzel pedig megvédi a szerszámokat a párás környezet káros hatásától.

A szerszámok nyelének (és a tenyerednek) a védelme

A szerszámok nyelét újszerű állapotban, a tenyeredet pedig vízhólyagmentesen tarthatod a most következő tippek segítségével. Sőt, ahhoz is adunk egy-két ötletet, hogy hogyan mehet könnyebben, gördülékenyebben a kéziszerszámokkal való munka.

A WD-40 és a fa szerszámnyél

Egyesek szerint mindent meg lehet szerelni szigetelőszalag és WD-40 segítségével, ami a háztartásban elromolhat. Ezzel lehet vitatkozni, de az tény, hogy a WD-40 valóban sok mindenre jó, része a háztartás alapfelszereltségének. Épp ezért szinte biztosak vagyunk benne, hogy nálatok is van otthon belőle – ha esetleg még sincs, sürgősen kerüljön fel a bevásárlólistára!

Bőséges mennyiségű WD-40-el kezelve a fa szerszámnyelekről sokkal kevésbé fog pattogni a festék, mint ahogy egyébként tenné. Bár semmi sem tart örökké, ezzel a módszerrel hosszú időn át szépek maradhatnak a fából készült szerszámnyelek.

+1 előny: a WD-40-el kezelt fa szerszámnyél kevésbé lesz szálkás, így nem csak a szerszámokat, de a kezedet is megóvhatod a segítségével.

Ragtapasz a szerszámok nyelének csúszásmentesítéséhez

A ragtapaszok anyaga egyszerűen tökéletes erre a feladatra. Nincs más dolgod, mint hogy a kéziszerszámok nyelét betekered ragtapasszal úgy, hogy a csíkok fél szélességben fedjék egymást. Az így beburkolt szerszámnyél többféleképpen is segíti a munkádat:

  • Kevésbé csúszik, így például egy-egy makacs csavar behajtása vagy kicsavarása is könnyebben fog menni. Ha a csavarhúzó nyelét túlságosan vékonynak vagy csúszósnak érzed, ez a megoldás a problémára.
  • Munka közben gyakran megizzad az ember tenyere – de ha ragtapasszal vannak betekerve a szerszámaid, ez többé nem fog kényelmetlenséget okozni.

Tömítőfilc

A ragtapaszhoz hasonló a funkciója: kényelmes, jó fogást biztosít a munkához. Ráadásul a nyelet is megvédi a sérülésektől. Hogy könnyebb legyen a munka, spirálisan tekerd be a szerszám nyelét tömítőfilccel, úgy, hogy részben fedjék egymást a csíkok.

Szerszámok védelme a műhelyben

A szerszámok sérülékenyebbek lehetnek, mint az sokan gondolnák. Ha a munkapadról vagy munkaasztalról a kemény, betonozott műhelypadlóra esnek, könnyen kicsorbulhatnak, eltörhetnek vagy más módon sérülhetnek.

A megoldás: hasznosíts újra néhány régi (padló)szőnyeg darabot. Ezeket az asztal köré téve megvédheted a szerszámokat vagy a tárolódobozokat akkor is, ha azok leesnek a földre.

 

Mentés

Mentés

Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük