Mi mindenre jó egy acél súrolópárna?

Ha körülnézel a mosogatód környékén, nagy esély van rá, hogy egy acél súrolópárna (avagy acél dörzsi) is a kezedbe fog akadni. Talán nem is gondolnád, mi mindenre jó ez az olcsó kis tárgy azon kívül, hogy ledörzsöli az odasült ételmaradékot a tepsikről. Olvass tovább, hogy megtudd, mi mindenre!

Olló élezése acél súrolópárna segítségével

Nem biztos, hogy szükség van egy egész súrolópárnára, ahhoz, hogy elvégezd a munkát. Egy kisebb darab praktikus lehet, mert így könnyebben hozzáférhetsz bizonyos helyekhez. Ha ollóval kettévágod, két legyet ütsz egy csapásra: kapsz egy, a feladat elvégzéséhez szükséges méretű darab acélpárnát, és egyúttal az ollót is megélezed.

A kerti szerszámok megóvása

Ugye nem szeretnéd évente cserélni a kerti szerszámokat? Egy alapos tisztogatásnál jobban nem óvja semmi a kerti szerszámokat. A legegyszerűbb és leggyorsabb módszer az acél súrolópárna használata. Mielőtt a szerszámokat eltennéd téli álmot aludni, végezd el a következő lépéseket: márts kenőolajba egy acél súrolópárnát, és ezzel dörgöld át a szerszámokat. Ezzel eltávolítod róla a rozsdát és a többi szennyeződést. Ezután töröld át száraz, puha ronggyal a szerszámokat, és már kész is vagy a karbantartással.

Rágcsálók távol tartása

Az egerek, denevérek, patkányok és társaik minden apró rést megtalálnak a házon, a pincén vagy a padláson, ahol bejuthatnak. Ha sikerült elfedezni a bejáratukat tömd be azt acél súrolópárnával. Hogy miért pont azzal? Mert egy elszánt rágcsáló könnyedén átjut az újságpapír galacsinon vagy a hungarocellen, de a súrolópárna garantáltan kifog a fogacskáikon.  (Fontos! A denevérek védett állatok, soha ne falazd be őket! Ez a módszer csak a távol tartásukra szolgál.)

Cipőnyomok eltüntetése a PVC padlóról vagy a padlólapról

A gumitalpú cipők könnyen csúnya, fekete nyomokat hagyhatnak a padlón, és a felmosás mit sem ér ellenük. Egy megnedvesített acél súrolópárna segítségével azonban pillanatok alatt eltávolíthatod a csíkokat. Egyszerűen csak dörzsöld át vele (óvatosan) a padlót. Ha kész, egy nedves szivaccsal töröld tisztára.

Zsírkréta rajzok eltüntetése a tapétáról

A gyerek gyönyörű zsírkrétarajzot készített, az egyetlen gond, hogy papír helyett a tapétára. Nem kell újratapétázni az egész szobát, csak vesd be a súrolópárnádat! Nagyon óvatosan, finom mozdulatokkal le tudod szedni vele a zsírkréta foltokat a falról. Fontos, hogy ne körkörösen, hanem egyenes mozdulatokkal dolgozz. Pillanatok alatt kész kész a takarítás!

A koszos tornacipő megtisztítása

A tornacipő gumis részeiről hamar eltávolíthatod a piszkot, ha óvatosan átdörgölöd egy acél súrolópárnával. Ezután nyugodtan bedobhatod a cipőt a mosógépbe. Az így megújított tornacipővel még hónapokig nyugodtan elengedheted a gyereket edzésre, nem lesz ciki, hogy koszos a cipője, és nem kell emiatt újat venni.

Van még ötleted, hogy mi mindenre jó az acél dörzsi? Oszd meg velünk és a többiekkel is!

Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük