Ajakbalzsam a háztartásban – univerzális kenőanyag

Az ajakbalzsam (vagy népszerű nevén szőlőzsír) sokkal több mindenre használható, minthogy a téli hidegben kicserepesedett szádat kenegesd vele!
Gondoltad volna, hogy valóságos háztartási csodaszer? Például nagyon egyszerűen használható kenőanyag – viszont azt ajánljuk, erre a célra inkább a natúr változatokat használd, és ne a színes, szagos extra ajakbalzsam verziókat.

Ajakbalzsam az izzók beragadásának megelőzésére

A kültéren használt izzók nagyon gyakran beleragadnak a foglalatba, hiszen ki vannak téve a természet erőinek. Ilyenkor csak nagyon nehezen lehet eltávolítani azokat, ha kiégnek.
A megoldás: izzócsere előtt az izzó vagy a foglalat menetét kend be vékonyan ajakbalzsammal a menetet. Ez meg fogja akadályozni a beragadt izzó problémáját.

A vezetősínek kenése

Nehezen jár a fiók? Akad a tolóajtó vagy a tolóablak? A megoldás egyszerű és olcsó: kenegesd be szőlőzsírral a fiók vagy a tolóajtó vezetősínét, és máris sokkal könnyeben fog járni. Ugyanezzel a módszerrel kezelheted a gyógyszeres szekrény forgópántját, hogy könnyebb legyen az ajtó nyitása és zárása.

Az ajakbalzsam további előnye, hogy színtelen, és nem is büdös, mint az ajtópántok kenésére sokak által használt gépzsír, és nem is romlik meg, mint a háztartásban fellelhető egyéb zsírok.

Az asztalosmunka megkönnyítése

Igen, az ajakbalzsam még erre is jó!

Ha faanyagba készülsz szöget beverni, mielőtt a kalapácsért nyúlnál, érdemes egy gyors mozdulattal bekenni a szöget ajakbalzsammal. Így könnyebben bele fog csúszni az anyagba, de természetesen kicsúszni ugyanúgy nem fog tudni, mintha nem használtál volna szőlőzsírt.

Cipzárak kenése

A közismert gyertyás megoldás még egyszerűbb változata. nagy előnye, hogy míg gyertya valószínűleg nem szokott a táskádban lenni, ajakbalzsamot jó eséllyel hordasz magadnál, legalább télen. vagy ha nem, biztosan van a közelben olyan nőismerősöd, aki viszont igen.

A cipzár kenése nagyon egyszerű: dörzsölj egy kevés ajakbalzsamot a cipzár fogai közé, majd párszor húzogasd le és fel a cipzárt. Így kevesebb, mint egy perc alatt elérheted azt, hogy zökkenőmentesen járjon fel és le.

Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük