Étolaj: szennyvíz helyett szappan

Egy liter étolaj mintegy 100 m3 vizet képes beszennyezni, károsítja a vizek és a talaj élővilágát, eltömítheti a szennyvízelvezetőket. Becslések szerint a Magyarországon felhasznált étolaj 30%-a jut a csatornákba. A kommunális hulladékba helyezve pedig nehezen lebomló anyagként jelenik meg a lerakókon. Mit tehetsz a használt sütőolajjal, ha szeretnéd védeni a környezetet? A folytatásból kiderül.

A háztartások használt olaját a legjobb a legközelebbi hulladékudvarba bevinni, vagy olyan helyen leadni, ahol a használt akkumulátort is beveszik.
Több cég is foglalkozik a használt étkezési sütőzsiradékok (étolaj stb.) lakossági ártalmatlanításával, illetve újrahasznosításával, őket is megkereshetjük. A használt sütőzsiradékokból bioüzemanyagot, biodízelt állítanak elő, illetve kenőanyag-alapanyag, aszfalt- és festékadalék, takarmánydúsító illetve szappan, mosószer alapanyag formában található meg a későbbi újrahasznosítás folyamán.

Amit érdemes szem előtt tartani a használatukkal kapcsolatban: nem szabad túlhevíteni és túl sokszor sütni benne, s érdemes kipróbálni az olaj nélküli sütési módokat is. Külön gyűjtésük egyszerűen megoldható a háztartásokban: az étolaj és sütőzsiradékok jól záródó üveg vagy műanyag edényekben tárolhatók és lakossági veszélyes hulladék-gyűjtési akciókon, hulladékudvarokban vagy veszélyes hulladék-ártalmatlanításra szakosodott vállalkozásoknak leadhatók.

Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük