Környezetbarát légfrissítő készítése

Azt már a kisiskolások is tudják, hogy a légfrissítő és egyéb hajtógázos palackokban használt freon gáz nagymértékben hozzájárul az ózonréteg károsításához. Ha más hajtógáz van benne, az többnyire kitölti a palack felét és hamar kifogy a flakon.

Ha olyan illatosító vagy légfrissítő készíthető, amiben nincs hajtógáz, és te állítod össze az illatát,  akkor máris felesleges beszerezni a bolti légfrissítőket. Eláruljuk, hogy csináld!Ha kifogy az ablakpucolód, akkor a porlasztó fejjel rendelkező, közismertebb nevén: spriccelős flakont töltsd meg vízzel, tégy két evőkanál alkoholt a tetejére óvatosan, de még az összerázás előtt csepegtess bele illóolajat, amit pl. virágosoknál vagy drogériákban is szerezhetsz.
Az alkohol lehet patikai 90%-os alkohol vagy esetleg gin, vodka – a lényeg, hogy olyan röviditalt válassz, aminek nincs jellegzetes színe, illata, hogy illóolajokkal aromásítható legyen.

Az Unicum, a Becherovka biztosan nem lesz jó 🙂
Az illóolaj nem elegyedik a vízzel, viszont az alkoholban tud oldódni, az alkoholt pedig könnyű vízbe keverni.
Máris kész a házi illatosítód, amivel 1-2 spriccelés a levegőbe egy kellemes illatú párát képez.

Érdekel, mi lesz a keverékben levő anyagok sorsa?
– az alkohol fertőtlenít, tehát a levegőben levő baktériumokra is jó hatással van
– az alkohol továbbá illékony, kárt nem tesz semmiben
– az illóolaj a bútorokat akár ápolhatja is, de ilyen mennyiségben biztosan nem fog csúszós bevonatot képezni (viszont akár könnyen letörölhető)
– a víz a levegő páratartalmához fog hozzájárulni.

Extra tipp: ha gyümölcsös illatot keversz illóolajokból, tégy hozzá 1-2 csepp mentát, az csodás hűsítő érzést ad hozzá és kihozza a gyümölcs illatát.

Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük