9 ötlet a margarinosdoboz hasznosítására

A margarinosdoboz nem szemét – és ezt bizonyítani is tudjuk! Íme 9 ötlet, hogyan hasznosíthatod a folyton termelődő dobozokat. Érdemes párat összegyűjteni belőlük!

1. Apró- cseprő dolgok rendben tartása

Szanaszét heverő rajzszegek a szobában? Csavarok és szögek egy törött pohárban? Pingponglabdák az ágy alatt? A társasjáték bábuk és dobókockák szanaszét hevernek itt-ott a dobozokban? Ezeknek a dolgoknak mind-mind jobb helye lehet egy margarinosdoboz belsejében.

Puzzle kirakásánál is segítségünkre lehet: válogassuk szét külön dobozokba az égbolt vagy a pázsit darabjait.

Mindenkinek vannak rendetlen mütyürös fiókjai, ezekkel is csodát tehet néhány margarinosdoboz, akár fedéllel, akár anélkül.

2. Lábnyom emlékbe

Készíts lenyomatot kisbabád apró lábacskáiról emlékbe – pár év múlva neki magának is érdekes lesz visszanézni, milyen kicsi volt régebben.

Szükségünk lesz mintázóagyagra, ez hobbiboltokban sokféle színben kapható, petróleumzselére (csúnyán hangzik a neve, de ártalmatlan) és egy kiürült margarinosdobozra.

Tegyél annyi agyagot a margarinosdobozba, hogy szépen kirajzolódjon benne majd a lábnyom. Kend be a kicsi lábát petróleumzselével, majd erősen nyomd bele az agyagba. Várd ki a használati utasítás szerinti száradási időt, majd óvatosan válaszd le az agyagot a dobozról. Kész is vagy!

Hasonló módszerrel lenyomatot készíthetsz a háziállataid tappancsáról is.

3. Fagyiadagolás

Ha dobozos fagyit vásárolunk, mire hazaérünk, épp jó lesz az állaga ahhoz, hogy kiporciózhassuk margarinosdobozokba. Így nem kell tálkát keresni, várni, amíg a fagyi kissé megolvad, hanem mindenki elveheti a saját adagját, és egyből neki is állhat annak. Nem lesz összeveszés a gyerekek között, kinek mekkora adag jutott.

Hasonló módon nem csak fagylaltot, hanem bármilyen más ételt is kiporciózva fagyaszthatunk le. Így ha csak egyedül szeretnél pörköltet vacsorázni, nem kell kiolvasztani egy 5 személyes adagot belőle.

4. Festékes edény

Ha csak egy-két helyen foltos a fal a nappaliban,és azt szeretnéd kijavítani, vagy a gyerek egy kis helyen rajzvászonnak nézte a falat, nem csoda, ha nem szeretnél egy 15 kilós festékesvödörrel körbejárkálni a lakásban. Ilyenkor is segít a margarinosdoboz: önts bele egy keveset, és azzal indulj terepszemlére. A festéktartó alá természetesen nem árt egy újságpapírt is tenni, hogy felfogja a festékcseppeket.

Ha kész a festés, a margarinosdoboz fedelét rárakva egyszerűen eltehetjük a maradék festéket.

5. Zselatindesszert öntőformája

Nincs szükség drága öntőformákra, egy kisebb, kerek margarinosdobozzal is csodálatos desszerteket készíthetünk, akár születésnapi zsúrra, akár csak úgy. Díszíthetjük a kész édességet gumicukorral vagy mályvacukorral, esetleg színes díszítőcukorral – látványos lesz! Rakj ki a doboz alján cukorkákból meglepetés arcot, ami azután a kész édesség tetején át fog sejleni.

6. Uzsonnás doboz – változatos tízórai a gyerekeknek

A szendvics egy idő után nagyon unalmas tud lenni. Egy egy margarinosdoboz tökéletesen belefér a gyerek táskájába, nem nyomódik össze, könnyű kinyitni, de nem folyik ki belőle az étel, főleg, ha egy-két befőttes gumival is rögzítjük. Pont elfér bennük egy adag gyümölcsrizs vagy gyümölcssaláta.

7.  Ültetőedény

A margarinosdoboz alját lyuggasd ki felhevített hústűvel vagy villával pár helyen, majd töltsd fel az ültetőközeggel, és vesd el a magokat. A doboz fedele épp megfelel alátétnek – máris megspóroltuk egy drága ültetőedény árát.

8. Gyors étel a babának

Ha házi készítésű bébiétellel indultok útnak, a margarinosdoboz tökéletes ételhordó. Ha kiürült, egyszerűen ki lehet dobni a kukába, nem kell elmosogatni.

9. Margarinosdoboz persely

Ha a gyerekek (vagy esetleg te) gyűjtenek valamire, egy magas falú, fedeles margarinosdoboz segítségével egyszerűen készíthetünk perselyt. Színes papírt ráragasztva egyszerűen kicsinosítható, a tetejébe vágott lyukon pedig be lehet dobni a pénzt.

 

Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük