Növényi olaj a háztartásban – nem csak a salátára jó

Ha szeretnéd, hogy (szó szerint) olajozottan menjenek a dolgok a háztartásodban, ne csak a főzésnél vagy a salátád ízesítésére használj növényi olajat! Szálkák eltávolítása, fűnyírás, szúnyogok távol tartása… Ismerd meg, mi mindenre használható a növényi olaj a háztartásban!

Szálkák eltávolítása növényi olajjal

Nem akar kijönni az a makacs szálka a bőrödből? A szálka kiszedése egyszerűbb lesz, ha pár percre abbahagyod a piszkálását, és beáztatod valamilyen növényi olajba.  Az olajtól a bőr felpuhul, és egy csipesszel egyszerűbben kihúzhatjuk a szálkát a puha bőrből.

Öntöttvas edények kenése

Egy olajos papírtörlővel törölgessük át az edényt. Így nem fog rozsdásodni, és előre “megízesítheted” azt.

A szúnyogok elriasztása a madárfürdőtől

Szórakoztató nézni ahogy a madarak a madáritatóban isznak és pancsolnak. Azonban a szúnyogok még náluk is jobban kedvelik az állóvizet.

Ha egy-két evőkanál növényi olajat teszünk a vízbe, az a felszínen úszva megakadályozza a szúnyogok megtelepedését, a madarakat viszont egyáltalán nem zavarja. Ettől függetlenül érdemes heti egy-két alkalommal kicserélni az edényben a vizet.

Fűnyíróra tapadó fűszálak – előzd meg növényi olaj segítségével!

Időnként érdemes fejre állítani a fűnyírót és leszedni a rátapadt fűszálakat. A következő ilyen alkalommal fogj egy flakon bármilyen növényi olajat, ami épp van otthon, és megkenni vele a pengéket és a gép házának belső rész. Az olaj hatására kevésbé fognak rátapadni a fűszálak a fűnyíró aljára, és így ritkábban kell majd ismételni a műveletet.

A vágódeszkák olajozása

Gondoltad volna? A fa vágódeszka használata valójában higiénikusabb, mint a műanyag vágódeszkáé, mert a fában levő csersav még hosszú idő után is fertőtlenítő hatással bír. Azonban kellő ápolás híján a fa vágódeszka könnyen kiszáradhat és megrepedhet.

Némi növényi olaj új életet lehelhet a kiszáradt fa vágódeszkákba. Egyszerűen csak vékonyan kend meg olajjal a deszkát – legjobb erre a célra a salátaolaj, mert az nem avasodik meg. A hagyományos növényi olaj br szintén szépít és ápol, a fába beivódva idővel megavasodhat.

 

Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük