Rögtönzés szülte gyertyatartó

Számos alkalom létezik a karácsonyon, születésnapon kívül is, amikor hirtelen szükséges lehet egy gyertyatartó. Például elmegy az áram és mi ott ülünk a sötétben, ilyenkor előkerülhet a jó öreg gyertya.

Hangulatos gyertya fényében fürdeni, miközben a csempe telis-tele gyertyával, vagy kísértetregényt olvasni, sőt dohányzók szobájában gyakorta használnak égő gyertyát a levegő tisztítására.
Ha nem ugrik be, hol lehet a gyertyatartó, vagy sajnáljuk a dédi porcelántányérját erre használni, akkor egy darab alufólia lapból tudunk alátétet hajtogatni így: egy négyzet alapú, tenyérnyi alufólia széleit felhajtjuk 1-1,5 cm magasra, ha merevíteni szeretnénk, akkor duplán is lehet, és beletesszük a gyertyát.
Ha egy ujjnyinál vastagabb a gyertya, egy karcos, kidobásra ítélt cd-lemez is megfelel alátétnek, de hamutartó és zsírpapír is (utóbbi esetében sose hagyjuk felügyelet nélkül, kerüljön alá egy csempe lap!). Egy joghurtospohár fólia tetejéből is hajtogathatunk gyertyatartót, ezek ugyanis eldobhatóak, és nem kell a tisztításukkal bíbelődni, mint egy szép, míves fém alátét esetében. A legegyszerűbb egy darab csempe fényes felületére rögzíteni a gyertyát, a kifolyt viaszt egy kés élével könnyedén eltávolíthatjuk a csempe lapjáról.

Mindig olyan felületre helyezzük a rögtönzött vagy a kifejezetten erre a célra szolgáló gyertyatartót, ami nem instabil és nem veszi át a hőt (pl. porcelán, csempe, vastag, nem lakozott fa lap).

Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük