Tippek karácsonyi égősor használatához

Érdemes az égősort és tartozékait azt üzembe helyezést megelőző fél napig szobahőmérsékleten tárolni, ha netán hideg garázsból, pincéből kerültek elő, mert a kinti hideg elmerevíti a vezetéket. Ha kevésbé rugalmas a kábel, hamarabb eltörhet a belül a drót vagy megpattanhat a burkolata, ez az égősor meghibásodásához vagy balesethez vezethet.

Több kreatív oldalon kínálnak ötleteket kézzel készült karácsonyi dekorációhoz, papírból, szalmából anélkül, hogy felhívnák rá a figyelmet, hogy a díszítéskor körültekintően kell bánni mindennel. Az égősor felfüggesztésekor ügyeljünk arra, hogy az semmiképp ne érintkezzen papírral, tobozzal, dióval vagy egyéb gyúlékony anyaggal, mert az izzó hamar felforrósodhat és tűzveszélyes lehet. Műanyag (pl. műfenyő girland) se érjen az hozzá, mert megolvaszthatja azt. Ha egy fém dísz a közvetlen szomszédja, az szintén átveheti a forróságot és éppúgy tovább is adhatja.
Nagyon figyeljünk a gyermekekre: akadályozzuk meg, hogy megfoghassák a forró égőket. Különösen fontos ez akkor, ha olyan kicsi gyerekek jönnek vendégségbe, akik “nem ismerik a járást” a házunkban, koruknál fogva rendkívül kíváncsiak és mindent meg szeretnének tapogatni.
Házi kedvenceink se kaparintsák meg az adaptert, a macskák ne pofozgassák a fáról lecsüngő díszeket, a kutyák ne rágcsálják meg a kábeleket. Az állatok – az emberhez hasonlóan – nem érzékelik fizikailag a feszültség jelenlétét, ezért velük is történhet baleset. Az érintésvédelem az áramütés elleni védelemre szolgál, az a legjobb megoldás, ha egy beltéri konnektorról üzemeltetjük a díszkivilágítást, amely bizonyára megfelel érintésvédelmi szempontból.
Ha mégsem a lakásból szerzünk áramforrást az égősor működtetéséhez, akkor úgy helyezzük el, hogy hó, eső, jég ne kerülhessen se az adapter réseihez, se a kapcsolók környékére. Ha arra gondolunk, hogy megvédjük az esőtől, felejtsük is el gyorsan azt, ha nejlonzacskó jutott eszünkbe: beburkolni nem szabad, mert az adapter is hőt termel, inkább fordítsuk kapcsolóval lefele, így nem csoroghat bele semmi. Praktikus egy deszkára tenni, ami nem tud könnyen kigyulladni, de ezáltal az átalakító távolabb kerül a földfelszíntől és az esetlegesen kialakuló, olvadással együtt járó tócsától.

Ha az égősor meghibásodott és megválunk tőle, ne feledjük el, hogy nem szabad a háztartási hulladékkal keverni, a helye az elektromos hulladéklerakóban van, a törött égőkkel együtt.

A kép forrása: santaimpex.hupont.hu

Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük